Bojové umění

Je to soustava postupů a tradic, které učí, jak se chovat v boji s protivníkem. Může se jednat o boj beze zbraně ( karate, tae kwon do, jeet kune do, tai-či,..), nebo o boj se zbraní (džódó, kendó šerm, aikido,..). Většinou se jedná o zbraně jakou jsou např.: tyč, meč, tonfa, kopí,.. nikoli o zbraně střelné. Důležitou přípravou bojového umění je také duševní stránka. Připravuje se buď meditací nebo dechovým cvičením. Bojové umění může být spojováno také s náboženstvím. Různé způsoby umění a školy boje se rozvíjely už v historii (řecko-římský zápas, savate, šerm, capoeira,..) Různá bojová umění mají různé postupy, jak dosáhnout vítězství nad protivníkem. Bojová umění se pak od sebe liší různým důrazem na jednotlivé složky boje:

• údery (např.: box)

• kopy (např.: taekwondo, kick-box, capoeira)

• páky, úchopy, podmety, porazy (např.: zápas, judo, aikido, džiu-džitsu)

• užití zbraní (např.: kendó, iaidó, šerm, džódó)

• taktika (např.: nindžucu)

 Zde máte odkaz na seznam bojových umění https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_bojov%C3%BDch_um%C4%9Bn%C3%AD, sami vidíte že jich je plno...

Proto se mi bojové umění líbí už několik let :-) Ráda bych jej provozovala (box), ale nemám peníze za lekce.Tak ho aspoň obdivuju. Možná v budoucnu se k tomu dostanu. Zde máte odkaz na sportovní pomůcky, kde koupíte všechno možný:

https://www.nejlevnejsisport.cz/

https://www.insport.cz/bojove-sporty/boxerske-vybaveni-pro-box/

https://www.shop-fitness.cz/ 

 

 

 

 

Anketa

Máte rádi bojové umění (sport)?

Ano (22)
92%

Ne (1)
4%

Nevím (1)
4%

Celkový počet hlasů: 24